Att lagra eller inte lagra?
Denna moderna och lättillgänglig stil på vinerna har alltså i viss mån minskat lagringsdugligheten. Lagringspotentialen styrs även som bekant av hur mycket svavel (SO2) man tillsätter vid vinframställningen. Svavel fungerar som en antioxidant och förhindrar diverse bakteriella problem.
Våra vinmakare på Dina Vingårdar använder minimalt med svavel. Här efterlevs en filosofi som eftersträvar minimal mänsklig inblandning. Denna milda hantering bidrar till vinets friskhet och härliga fruktighet där smakerna bevaras naturligt. Men det kan också leda till att vissa viner åldras mindre bra, i synnerhet de vita vinerna.
Dina vingårdar ger årligen ut en årgångstabell med råd om lagring. Den tar dock inte hänsyn till dina personliga preferenser. Den förutsätter även att vinet förvaras och lagras under goda förhållanden. Det vill säga i någorlunda sval temperatur (10-12 grader är perfekt), bra luftfuktighet, mörkt och vibrationsfritt (se upp med en del vinkylar som inte håller måttet i det här avseendet.)
Vita viner avnjuts i allmänhet bäst som ung och frisk. Många av de röda kan lagras men kan även i de flesta fall avnjutas unga. Ibland kan det vara värt att ”lufta” det röda vinet innan servering, Detta innebär helt enkelt att man häller vinet i en kanna dvs dekanterar det. Det är ibland förvånande vilka underverk detta gör för ett vin som upplevs en aning knutet.
Slutligen är det värt att minnas att vinerna sällan utvecklas linjärt. Med andra ord går de igenom olika faser under lagringen. Att veta precis när ett vin är på topp kan vara knepigt, men jag hoppas att vår tabell kommer att hjälpa.
Nyheter & Notiser
2024-07-23Sicilienresa: 13-18 maj, 2025 (6d)
Följ med Dina Vingårdar och Vinoliv på en smakrik, lärorik och inspirerande resa till Sicilien, Italien. Under några intensiva dagar provar vi viner och träffar vinmakare i några av de mest spännande vindistrikten på Sicilien.
Är du intresserad av denna resa, tveka inte att kontakta oss på epost: info@vingardar.com eller telefon: 0532-607390.